Kategori:

ABD, Temmuz 1945’teki bir test sırasında atom bombasını patlatan ilk ülke olmuştur. Daha sonra, 2. Dünya Savaşı’nın sonunu hızlandıran ve Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinde tam bir felakete yol açan atom bombalarını patlatmıştır. Amerika Birleşik Devletleri nükleer silahlara sahip ilk ülke iken, nükleer silahların yayılması ABD ile sınırlı kalmamıştır. 2009’un sonlarından itibaren şu anda kendi nükleer silah programını geliştiren ya da nükleer silahlara sahip olduğu düşünülen dokuz ülke bulunmaktadır. 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), 1949’daki bir test sırasında ilk atom bombasını patlatarak, ABD’den sonra nükleer silah kullanan ilk ülke olmuştur. SSCB’nin nükleer silah programı, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki artan gerilimi daha da yoğunlaştırmış ve iki ülke ile müttefikleri arasında var olan Soğuk Savaş‘ı alevlendirmiştir. 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla, eski Sovyetler Birliği’nin büyük nükleer silah cephaneliği Rusya Federasyonu’nun mülkiyeti haline gelmiştir. Nükleer silahlara sahip olan üçüncü ülke, 1952’de ilk atom bombasını test eden Birleşik Krallık’tır. Birleşik Krallık’tan sonra, nükleer silahlar üreten bir sonraki ülke 1960’ta Fransa ve ardından 1964’te Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. 

Bu ilk beş ülke nükleer silah devleti olarak bilinmenin yanı sıra 1968 Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı (NPT) imzalamış olan ülkelerdir. Bu anlaşmanın amacı, tanınmış nükleer silah devletlerinin dışındaki ulusların nükleer silah geliştirmesini ve bulundurmasını engellemektir. NPT’nin ayrıca, beş tanınmış nükleer gücü, nükleer silahlarını azaltma ve nihayetinde ortadan kaldırma politikası izlemeye teşvik etme amacı gütmektedir. Ö

Öte yandan, nükleer silaha sahip olduğuna inanılan, ancak Nükleer Silah Yayılmasını Önleme Antlaşmasına üye olmayan dört ülke daha bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Hindistan, ilk atom bombasını 1974’te patlatmıştır. Pakistan ise 1998’de kendi nükleer silahıyla komşusu Hindistan’ı takip etmiştir. 

İsrail’in 1960’lı yıllardan beri nükleer silahlara sahip olduğuna inanılmakta, ancak bu konuda kendisi net bir açıklama yapmamaktadır. İsrail hükümeti, Orta Doğu bölgesinde nükleer silah kullanan ilk ülke olmayacağını defalarca dile getirmiştir. İsrail hükümetinin belirsizliğine rağmen, İsrail’in beş nükleer silah devletinin dışındaki en büyük nükleer cephaneye sahip olabileceğini gösteren kanıtlar bulunmaktadır. 

Kore Halk Cumhuriyeti veya Kuzey Kore, 2006’da bir nükleer silah geliştirdiğini açıklamıştır. Kuzey Kore hükümeti, Ekim 2006’da ve Mayıs 2009’da yer altı testlerinde atom bombalarını patlattığını iddia etmiştir. Kuzey Kore, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını imzalayan üye bir ülke olmasına rağmen 2003 yılında NPT’den çekilmiştir. Buna ek olarak İran da nükleer silah geliştirdiği düşünülen ülkeler arasındadır. 

Benzer Yazılar

Kurtarıcı İsa Heykeli Nedir?

Kültürel Hegemonya Nedir?

Japonya’nın Kısa Tarihi Nedir?

Khoikoiler Kimdir?

İsrail’deki En Büyük Siyasi Partiler Hangileridir?

La Llorona Nedir?