Kategori:

İtalya, Akdeniz’e kıyısı olan bir Avrupa ülkesidir. Akdeniz’e olan 7600 km kıyı şeridinin yanı sıra, kuzeyde Avusturya, Fransa, Slovenya ve İsviçre, Vatikan Şehri ve San Marino’daki bir çok ülkeyle kara sınırını paylaşan bu ülkenin toplam yüzölçümü 301.230 km2’dir.

1861 yılında eski Piedmont, Savoy ve Sardunya hükümdarı olan Kral 2. Victor Emmanuel tarafından İtalya Krallığı kurulmuş ve 1922 yılında Kral 3. Vittorio Emanuel tarafından 1. Dünya Savaşı sonrası yaşanan toplumsal krizi çözmek üzere Mussolini başbakan olarak atanmıştır. 20. yüzyılın başlarında, Benito Mussolini, İtalya’da Faşist bir diktatörlük kurmuş ve İtalya’nın 2. Dünya Savaşı’nda yenilgisine yol açan Nazi Almanyası ile bir ittifak meydana getirmiştir. 1946 yılında cumhuriyet ilan edilmiş olsa da, İtalya’da gerçek birlik 1970’lere kadar gerçekleşmemiştir. Günümüzde İtalya, hem Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) hem de Avrupa Birliği’nin (AB) bir tüzük üyesidir.

İtalya’nın nüfusu Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA) tarafından, Temmuz 2019’da yaklaşık 61 milyon olarak belirtilmiş ve bu nüfus ile dünyanın en kalabalık 23. ülkesi haline gelmiştir. Beşte biri 65 yaş ve üstü olan nüfus, esas olarak İtalyanlardan oluşmasına rağmen, kuzeyde Alman, Fransız ve Sloven kökenli, güneyde ise Arnavut ve Yunan kökenli halklar da bulunmaktadır. Nüfusun 90%’ı Roma Katolik kilisesine mensup olarak kabul edilir, ancak bunların sadece 30%’u inançlarını uygulamaktadır. Nüfusun kalan 10’u ise Protestanlar, Yahudiler ve Müslümanlardan oluşmaktadır.

İtalya’nın resmi adı, “İtalyan Cumhuriyeti” (İtalyanca: “Repubblica Italiana”)’dir. Başkent Roma, Roma İmparatorluğu’nun da başkentidir. Devlet başkanı, hem parlamento binası hem de 15 bölge ve 5 özerk bölgeden temsilciler tarafından seçilmektedir. İtalyanca, İtalya’nın resmi dilidir, ancak Trentino-Alto Adige’nin bazı bölgelerinde, insanlar ağırlıklı olarak Almanca konuşmaktadır. Buna ek olarak, Fransızca veya Slovence konuşan azınlıkların bulunduğu alanlar da vardır. Genel olarak ülkede okuryazarlık oranı 98,4%’tür. 

İtalya’nın ekonomisi, kuzeydeki sanayiye ve işsizliğin daha fazla olduğu güneydeki tarıma dayanmaktadır. Genel olarak, işgücünün 65%’i hizmet sektöründe, 30%’u sanayide ve 4%’ü tarım sektörlerinde çalışmaktadır. Başlıca endüstriler turizm, makine, metal ve kimyasal maddeler, gıda işleme ve tekstildir. İtalya; peynirleri, sosisleri, jambonları, şarapları ve ayrıca bölgesel mutfaklarında hazırlanan birçok yemeğiyle ünlüdür. Peynirleri arasında; Parmesan, Romano, mozzarella ve gorgonzola bulunmaktadır. En bilinen yemeklerin başında pizza, çok çeşitli şekillerde makarna ve polenta, risotto, gnocchi ve antipasto ile hazırlanmış yemekler gelmektedir. Deniz ürünleri de yaygın olarak servis edilmektedir.

Benzer Yazılar

Kurtarıcı İsa Heykeli Nedir?

Kültürel Hegemonya Nedir?

Japonya’nın Kısa Tarihi Nedir?

Khoikoiler Kimdir?

İsrail’deki En Büyük Siyasi Partiler Hangileridir?

La Llorona Nedir?