Kategori:

Yağlar parçalandığında oluşan asitlere verilen isim olan yağ asitleri, birçok organizmanın önemli enerji kaynağıdır. İyi yağlar olarak bilinen bu asitler, suda çözünmez ve hücreler tarafından enerji olarak kullanılır. Tekli doymamış, çoklu doymamış ve doymuş yağ şeklinde olabilirler. Karbon ve hidrojen molekülleri içeren bu yağlar organiktir.

Yağ asitleri, yağlarda ve farklı yiyecek türlerinde bulunur. Sağlıklı bir diyet için gerekli olan bu yağ asitlerine vücut çeşitli nedenlerle ihtiyaç duyar. Oksijenin kan akışı ile tüm vücuda yayılmasına, güçlü organ ve dokular için hücre zarı gelişimi ve güçlenmesine yağ asitleri yardımcı olur. Bunun yanında yağ asitleri cildin daha sağlıklı olmasına, erken yaşlanmaların önlenmesine ve kolesterolü etkileyerek zayıflamaya yardımcı olur. Daha da önemlisi, atardamarları kolesterol oluşumundan korur. Bu asitlerin diğer bir amaçları da kiloyu düzenleyen böbreküstü bezleri ve tiroid bezlerine yardımcı olmaktır.

Farklı türlerde yağ asitleri bulunmaktadır. İnsanlar arasında en fazla Omega 3 asitleri bilinir. Bu yağ asitleri, Omega 6 gibi temel yağ asitlerindendir. Omega 9 yağ asitleri ise diğer ikisinin aksine vücut tarafından üretilebilir. Vücut tarafından üretilemeyen yağ asitlerinin yiyeceklerle vücuda alınması gerekir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri balık ve bazı bitkilerde bulunur. Bunun yanında bazı vitamin hapları bulunsa da, doktora danışmadan bu tür ürünleri kullanmamak gerekir.

Temel yağ asitleri, kandaki yağ seviyesinin sağlık açısından dengeli bir seviyede kalmasını sağlar. Kan basıncının düzenlenmesi ve kan pıhtılaşmasının sağlanmasında da bu yağ asitlerinin desteği vardır. Enfeksiyon ya da yaralanmadan dolayı meydana gelen yankının giderilmesinde yağ asitlerinin önemli bir fonksiyonu vardır. Bu yağ asitleri aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzgün şekilde çalışmasında büyük etki sağlar.

Benzer Yazılar

Kasırga Nedir?

Enlem ve Boylam Nedir?

Dört Element Nedir?

Coğrafya Nedir?

Kafein Nedir?

Süper Tsunami Nedir?