Kategori:

Birçok insan, bazı yiyecekleri tükettikten sonra vücudunda gaz oluşmasından şikâyet etmektedir. Esasında insan vücudunda her zaman gaz oluşabilir, fakat bazı zamanlarda oluşan gaz gerçekten çok fazladır ve insanı rahatsız eder. Birçok yiyecek bağırsak florasının yapısına da bağlı olarak gaz probleminin oluşmasına neden olabilir. Sürekli gaz çıkarma problemi olan bir insan, ilaç tedavisi görebileceği gibi diyeti de onun bu problemini en aza indirecek şekilde düzenlenmelidir. Tabi yalnızca yiyecekler tarafından oluşan gaz, üzerinde çok fazla kafa yormaya ve endişe etmeye değmez.

Gaz yapan yiyeceklerin büyük kısmı hazmı zor maddeler içerir ki, bunlar mide ve bağırsakta bakterilere yol açar. Bağırsaklardaki bakteriler, bu yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olurlar. Fazla miktarda karbonhidrat ve şeker içeren gıdalar tamamen sindirilemez. Bağırsaktaki bakteriler tıpkı insanın yaptığı gibi bu yiyecekleri yer ve sindirmeye çalışır. Eğer vücutta fazlaca gaz oluştuysa, hazmı zor yiyecekler yenildiği ve bağırsaktaki bakterilerin sindirime yardım ettiği anlaşılabilir.

Gaz, sindirim sürecinin doğal bir parçası olmakla birlikte, yiyeceklerin bağırsakta sindirilmesi esnasında meydana gelir. Bakteriler sindirim süreçlerine göre farklı gaz oluşumuna neden olabilirler. Bazı yiyeceklerin daha fazla gaz yapmasının nedeni, onların bakterileri gaz oluşumu için daha fazla beslemesidir. Bu nedenle gazın yoğunluğu ve etkileri de kişiden kişiye göre değişecektir.

En fazla gaz yapan yiyecek fasulyedir. Bunun yanında bakliyatlar; soğan, lahana, brokoli, elma, erik ve armut gibi bazı taze sebze ve meyveler; soda ve süt gibi içecekler, çok yağlı etler ve yiyecekler gaz oluşumuna neden olabilir. Bu sayılan yiyecek ve içeceklerin çoğu insan sağlığı için son derece faydalıdır. Fakat gaz şikâyeti fazla olduğunda uzman bir doktor ile birlikte diyet oluşturulup, bu yiyeceklerden bazılarına sınırlama getirilebilir ve ilaç tedavisine başlanabilir.

Benzer Yazılar

Aktive Protein C Nedir?

Adrenalin Nedir?

Biyotin Nedir?

Çok Fazla Yağ Yemek Neden Zararlıdır?

Günde Ne kadar Su İçilmelidir?

İlaç Denekliği Nedir?