Kategori:

Çemen otu özellikle Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde yemek yapmada kullanılan bir bitkidir. Tohumları ve yeşil yaprakları tıpkı ıspanak gibi pişirilip yenen çemen otunun acımsı bir tadı vardır. Türkiye’de en çok Yozgat ve Kayseri bölgelerinde yetişen bu bitki aynı zamanda anne sütünün arttırılması gibi durumlar için ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Son yıllarda çemen otunun zayıflatıcı etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmalar, bu bitkiyi kullanan çok kilolu insanların gözle görülür şekilde kilo verdiklerini ortaya çıkarmıştır. Hatta bu bitkiye C vitamini ve glukomannan eklenerek zayıflama ilaçları üretilmiştir. Bu zayıflama ilaçlarını kullanan insanların yağ oranlarının düştüğü gözlemlenmiştir.

Çemen otu bitkisinin zayıflama üzerindeki etkisi düşük kalorili ve yüksek lif içerikli olmasından kaynaklanabileceği belirtilmektedir. Yapılan bir araştırmada zayıflamak isteyen kişilere çemen otu ile düşük kalorili diyet yaptırılmış ve bu otun yüksek lif oranı, kişilerin doymasını ve uzun süre de tok kalmasını sağlamıştır. Diğer bir araştırmada kilo vermek isteyen katılımcılara çemen otunun tozu verilmiştir. Sabah kahvaltısında yedikleri bu bitki onların uzun süre tok kalmasına yardımcı olmuştur. Ortalama sekiz ya da on gramlık çemen otu tozu kişilerin uzun süre kendilerini tok hissetmesine yardımcı olmuştur.

Çemen otu glikoz seviyesini ve insülin direncini dengeler. Bu nedenle şeker hastaları tarafından da ilaç olarak kullanılır. Ayrıca diyetisyenler kandaki glikoz seviyesinin dengede olmasının zayıflamaya yardımcı olduğunu düşünmektedir. Tabi ki çemen otunun faydaları hep olumu olsa da, bu bitkiden elde edilen ilaçların zararsız olduğunu ve her insan üzerinde aynı etkiyi yaratacağını söylemek doğru olmaz. Bu nedenle zayıflamak için çemen otu bitkisinden yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka bir diyetisyene görünmelerinde fayda vardır.

Benzer Yazılar

Aktive Protein C Nedir?

Adrenalin Nedir?

Bazı Yiyecekler Neden Gaz Yapar?

Biyotin Nedir?

Çok Fazla Yağ Yemek Neden Zararlıdır?

Günde Ne kadar Su İçilmelidir?