Kategori:

Çikolata, tropik kakao ağaçlarından elde edilen, bitter ya da sütlü olarak üretilip, yenen ya da içilen, insan sağlığı açısından son derece değerli bir yiyecektir. Belki de dünyanın en güzel tatlarından biri olan çikolata, kakao ağaçlarının çekirdeklerinden yapılır. Şeker ilave edilen, isteğe göre fıstık, fındık gibi yemişler katılan çikolatanın içinde aynı zamanda kafein bulunmaktadır. Kafein sayesinde çikolatanın insanları uyaran ve heyecanlandıran bir yapısının olduğu düşünülmektedir. Fakat kafein, kakao çekirdeklerinde bulunan uyarıcı maddelerden biridir. Bunun yanında kokolin, hayvansal ve bitkisel yağ karışımları ile elde edilen ürünler gerçek çikolata değil, kakaolu şekerlemeler olarak adlandırılabilir. Bu nedenle çikolatanın tamamı kakao çekirdeklerinden ve yağından elde edilirse gerçek çikolatadan bahsedilebilir ve ancak gerçek çikolatanın içinde bir miktar kafein bulunur.

Esasında çikolatanın içinde birçok uyarıcı bulunmakla birlikte kafein bunlardan sadece biridir. Az miktardaki kafein, düşünüldüğü gibi insanın enerji ya da ruh haline çok fazla etki etmez. Çikolatada bulunan şeker kişinin enerji ve heyecanlı olma durumuna daha fazla etki eder. Şeker oranı fazla olan çikolataların kakao oranı daha azdır ve bu nedenle kafein oranı da azdır. Çünkü kafein kakao çekirdeklerinde bulunur. Bunun yanında çikolatada enerji verici feniletilamin, trytophan ve teobromin gibi maddeler bulunur.

Feniletilamin (fenetilamin), insanlarda ve diğer memelilerde doğal olarak bulunan, sinirler arası kimyasal iletici, beyni ya da ruh halini etkileyen ve vücutta bir enzim tarafından sindirilen alkaloittir. Bu madde aynı zamanda çikolata ve benzeri gıdalarda bulunur. Beyni uyarıcı bir etkiye sahip olan fenetilamin, aşk gibi romantik duyguların sinirsel kimyasına etki eder. Az miktarda çikolata yemek beynin fenetilamin tarafından çok fazla etkilenmesine neden olmaz. Trytophan ise çikolatanın yanında hindi etinde yüksek miktarda bulunan, enerji etkisinden çok sakinleştirici etkisi bulunan bir amino asittir. Teobromin, çikolatada bulunan ve bitterin karakteristik tadını veren alkaloitlerden biridir. 1 gram kakaoda 20 miligram teobromin bulunmaktadır. Bu madde kafein gibi idrar söktürücü ve kan damarlarını genişletici etki yapar. Teobromin zaman zaman kedi ve köpeklerin zehirlenmesine yol açabildiğinden, bu hayvanların çikolata tüketmesi önerilmez.

Yalnız başına kafeine bakıldığında, çikolata içinde çok fazla yer almadığı görülür. 30 gram sütlü çikolatada 6 mg kafein bulunurken, 30 gram kahvede 19 mg kafein vardır. Buradan da anlaşılacağı gibi çikolatanın içindeki kafein miktarı aşırı derecede tüketilmediğinde insan vücudunda kahve gibi etki yaratmaz. Teobromin de çikolata içinde kafeinle aynı miktarda bulunur. Ayrıca bu madde de vücutta kafein etkisi meydana getirir. Çikolata yedikten sonra uyarıcı bir etki gören insanların beyinleri daha çok teobromin maddesine tepki göstermektedir.

Benzer Yazılar

Küre Çeşitleri Nelerdir?

Cep Telefonu Nasıl Temizlenir?

Tek Kullanımlık Yağmurluk Nedir?

1 Milyar Dollar Ne Kadar Yer Kaplar?

Kıyafetlerdeki Ter Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Nabız Ölçer Nasıl Seçilir?