Kategori:
Kaşmir, Moğolistan’da yetişen bir keçi türünün yününden elde edilen yumuşak bir kumaştır. Moğolistan’ın yanı sıra Hindistan’nın Kaşmir bölgesinde, İran’da, Çin’de ve Tibet’te de bu keçi türüne ve ürünlerine rastlamak mümkündür. Büyük Britanya’nın Hindistan üzerinde kurduğu koloni döneminde İngilizler tarafından keşfedilen Hircus keçisinin yünü, dünyaya kaşmir olarak tanıtılmaya başlanmıştır. Dünyada kaşmir olarak anılan, ipeksi ve parlak olan bu ürünün Kaşmir bölgesindeki orijinal adı paşmina yani “şalların şahı” dır.
Kaşmir keçisi, -30 santigrat dereceye varan dondurucu kış aylarında uzun yumuşak tüyleriyle kendini korumaya alır. Esasında termal özellikli olan kaşmir keçisinin tüyleri kışın soğuktan koruduğu gibi, yazın da sıcaktan korumaya yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla kaşmir keçisi yaz mevsiminde de +40 santigrat derecelere varan sıcaklıkta rahatlıkla yaşayabilmektedir.
Kaşmir keçilerinin tüyleri, yıllık tüy dökme mevsimlerinde kırkılır. En iyi kaşmir yünü, keçinin sırt ve omuz bölgelerinden gelmektedir. Arka ve alt kısımdaki yünler kısa olduğu için başka materyallerle karıştırılarak kullanılabilir. Bu keçiden elde edilen iplikler doğal olarak beyaz, gri ya da kahverengidir, fakat kolaylıkla farklı renklere boyanabilir.
Bir keçinin yeterli yün verebilir duruma gelmesi ortalama dört yıl almaktadır. Üstelik bir keçiden yılda ortalama 250 gram yün alınmakta, bu nedenle istenen kalitede ve miktarda yün elde edebilmek için birkaç keçinin tüyünden yararlanılmaktadır. Büyük zahmetle yetişen, nadir bulunan ve kaliteli bir yün olmasından dolayı, kaşmirden yapılan kıyafetler de oldukça değerlidir. Modayı takip eden hanımların gözdesi olan kaşmir, vücutta hafif ve ipeksi bir yumuşaklık hissi vermektedir. İpeksi yumuşaklıktan uzun yıllar yararlanmak için kaşmir kumaştan yapılan kıyafetlerin kuru temizleme yapılması ya da elde yıkanması tavsiye edilmektedir.