Kategori:

Hepatit C, karaciğer iltihaplanmasına ve zamanla siroz ya da karaciğer kanseri gelişmesine neden olan bir viral enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, “HCV” adı verilen Hepatit C virüsü‘nden kaynaklanır ve genellikle hastalık kapmış bir kişinin kan teması yoluyla bulaşır. Ne yazık ki, Hepatit C ileri bir safhaya ulaşana kadar genellikle hiçbir belirti göstermez.

Birkaç farklı Hepatit C testi vardır. Bazıları bir bireyin bu virüsü taşıyıp taşımadığını belirlemek için kullanılır. Hepatit C’nin ön tanısı yapıldıktan sonra, bir enfeksiyon uzmanı ya da hepatalog, enfeksiyonun şiddetini ve enfeksiyon türünü tam olarak belirlemek ve karaciğerin hasar görüp görmediğini öğrenmek için başka testler uygulayabilir.

Başka herhangi bir Hepatit C testi yapılmadan önce, doktor genellikle bireye virüs bulaşıp bulaşmadığını belirlemek için temel bir kan testi yapar. Bu test sırasında, bir kan örneği Hepatit C virüsüne karşı tepki olarak gelişmiş olan antijen ve antikor bulgusu açısından incelenir. Bu antijen ve antikorlar mevcut olduğu takdirde, test edilen birey hayatının bir döneminde virüse maruz kalmış demektir.

Bazı Hepatit C testleri enfeksiyonun şiddetini belirlemek için kullanılır. Bu testler sırasında, doktor Hepatit C virüsünü oluşturan genetik materyalin ne kadarının kan örneğinde mevcut olduğunu ölçer. Bu genetik materyalin büyük miktarları genellikle aktif bir enfeksiyon olduğunu gösterir ve tedaviye başlamak için doktoru harekete geçirebilir.

Hepatit C virüsünün altı farklı tipi vardır. Bazı Hepatit C testleri doktorlara tam olarak hangi virüs alt türünün bireye bulaşmış olduğunu belirleme konusunda yardımcı olabilir. Genel olarak bu işlem, bir kan örneği almayı ve daha sonra Hepatit C virüsünün içerisinde bulunan genetik yapıyı incelemeyi gerektirir. Viral alt türü anlamak bir doktora en uygun tedaviyi seçme konusunda yardımcı olabilir.

Son olarak, bazı Hepatit C testleri virüs bulaşan kişinin karaciğerinin virüs yüzünden hasar görüp görmediğini öğrenmek için yapılmaktadır. Bu testlerin bazıları, normalde kan dolaşımından karaciğer tarafından çıkarılan materyalleri içerip içermediğini belirlemek için kan örneği incelemeyi gerektirir. Diğer testler karaciğer biyopsisi ya da organdan bir doku örneği almak için bir iğne kullanmayı gerektirebilir. Daha sonra bu doku örneği yara izi bulgusu ve yağlı maddelerin oluşumunu için incelenir.

Benzer Yazılar

Aktive Protein C Nedir?

Adrenalin Nedir?

Bazı Yiyecekler Neden Gaz Yapar?

Biyotin Nedir?

Çok Fazla Yağ Yemek Neden Zararlıdır?

Günde Ne kadar Su İçilmelidir?