Kategori:

Haber döngüsü, haber olacak bir durumun ortaya çıkması ile bu olayın yayımlanması arasında geçen zaman miktarı olarak tanımlanmaktadır. Bir haber döngüsünün en yaygın örneği günlük gazeteler olacaktır. Genel olarak bakıldığında, sabahın erken saatlerinde piyasaya dağıtılan gazetenin ardından, kabaca yirmi dört saat geçmeden yeni baskı görünmez. İşte bu bir günlük süre, bir haber döngüsü meydana getirmektedir. 

Gazeteler, döngüsü olan tek haber medyası değildir. Bir diğer ifade ile başlangıçta gazetelerle ilişkilendirilen bu kavram, bugün her türlü haber dağıtımında uygulanmaktadır. Örneğin; haftalık haber basımına odaklanan dergiler de bir haftalık haber döngüsü ile çalışmaktadır. Her yeni baskı, son yayından itibaren yedi gün içinde meydana gelen haberleri ve olayları içermektedir. Buna ek olarak, bir zamanlar, televizyon haberleri, genellikle haber yayınları arasında birkaç saatten oluşan bir haber döngüsü etrafında oluşturulmuştu. Genellikle, sabahın ilk saatlerinde on beş ila otuz dakika süren programlar, insanların işe gitmeden önce dünyadaki olaylardan haberdar olmalarını sağlamıştır. Günün ortasında ikinci bir haber raporu ve akşam yemeği saatlerinde üçüncü haber sunumu gerçekleşmektedir. 

Kablolu televizyonun ortaya çıkışı, pek çok yayın istasyonu için çevrimi önemli ölçüde değiştirmiştir. Çünkü kablolu yayınlar ile yalnızca habere adanmış ağlar, dünyadaki en son gelişmelere etkili bir şekilde ulaşılmasını mümkün kılmaktadır. Bazı durumlarda, gün ortasında ya da sabahın erken saatlerinde son dakika haberlerin yayınlanması mümkün hale gelmiştir. 

İnternetin ve sosyal medyanın varlığı ise haber döngüsü süresini ve haber anlayışını günlük, haftalık ya da saatlikten çıkararak, anlık hale getirmiştir. Yalnızca ülkeden ve dünyadan güncel haberler değil, takip edilen markalar, ünlüler ve yakın çevreden insanların yayınladıkları anlık yayınlardan da haberdar olmak, başlangıçta bahsedilen “haber döngüsü” kavramına yepyeni bir boyut kazandırmıştır. Teknolojinin bizi bir sonraki durak olarak nereye götüreceği ise büyük merak konusudur. 

Benzer Yazılar

La Llorona Nedir?

Arap Geceleri Nedir?

Kanıtsallık Nedir?

İçerik Tespiti Nedir?

Felsefi Dil Nedir?

TEFL Kaynaklarının Farklı Çeşitleri Nelerdir?