Kategori:
Maydanoz, genellikle tüm insanların rahatlıkla tüketebileceği yeşil yapraklı ve damarlı bir bitkidir. Bilim adamları hamilelik döneminde maydanoz yenebileceğini fakat bu bitkinin içerdiği yağların ana rahmini etkilediğini belirtmektedir. Maydanozun yapraklarında bulunan bazı maddeler anne adayının düşük yapmasına neden olabilmektedir. Eğer anne adayı sorunlu bir hamilelik dönemi geçiriyorsa bu bitkiden tamamen uzak durmalıdır. Kan damarlarını genişletici ve ateş düşürücü özelliği bulunan bu bitki, sağlıklı bir anne adayı tarafından ölçülü şekilde tüketilebilir.
Maydanoz yaprağının 1%’i yağ ve hamile kadınlar için tehlikeli maddeler içermektedir. Myristicin, apiol ve bisabolene olarak bilinen bu maddeler, rahim kaslarının kasılmasına, anne ve bebek için tehlike oluşumuna neden olmaktadır. Myristicin maddesi plasentaya girerek bebeğin vücuduna etki etmekte ve kalp atışlarını hızlandırmaktadır. Maydanozun ayrıca satılan tohum, yağ ya da su gibi ürünleri doğal yeşil maydanozdan çok daha tehlikelidir.
Maydanoz, rezene gibi bazı bitkilere karşı hassasiyeti olan kadınlarda hamilelik döneminde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Maydanoz yağı ekstresi böbrek rahatsızlıkları ve kasılma gibi yan etkiler de meydana getirebilmektedir. Bunun yanında idrar söktürücü özelliği ile hamile bir kadının gereğinden fazla sıvı kaybetmesine neden olabilmektedir.
Normal bir insan için sağlık kaynağı olan maydanoz, hamile kadınlarda rahim kasılmaları ve fetüsü rahatsız edici etkisiyle düşük tehlikesi meydana getirebilmektedir. Bu nedenle maydanoz ya da diğer bitki türleri ve çayları kullanmadan önce doktora danışmakta yarar vardır. Bunun yanında kısır ya da buna benzer maydanoz içeren yiyeceklerin tüketiminde de anne adaylarının dikkatli olması önerilir.