Kategori:

Dijital edebiyat ve çevrimiçi edebiyat olarak da adlandırılan online edebiyat, hem şiir hem de düzyazı içerebilen, internet ortamında dijital format ile yayımlanan bir tür edebiyat olarak tanımlanır. Bu edebiyat türü yazılı ve herhangi bir somut basılı kitap formundan önce bir internet sitesine gönderilen özgün eserleri içerebilir. Ayrıca Online edebiyat, kamu malının bir parçası olan ve okuyucular için online olarak tedarik edilmiş eski eserlerin yanı sıra, yazar veya yayıncı tarafından dijital formatı sağlanmış olan yazılı eserleri içerebilir.

Yazılı bir eserin, online dijital formatı sağladığı genellikle belirtilmesine rağmen online edebiyatın oluşmasının birçok farklı yolu vardır. Örneğin; özgün bir yazılı eser, en başından itibaren planlanan formatıyla dijital ve online yayımlama olanağına sahip bir yazar tarafından oluşturulabilir. Böyle bir eserin yazarı, kendi hikâyesini daha canlı bir şekilde anlatabilmek için, bu tür yayınların çoklu-ortam kullanımı dahil internet ve dijital yayıncılığın çeşitli yönlerinin avantajlarından faydalanabilir. Bu tür bir online edebiyat oldukça yaygınlaşabilir ve kendi eserini online olarak yayımlayan yazarlara yayın endüstrisinin limitleri ve kısıtlamalarından kaçınma olanağı verir.

Ayrıca online edebiyat, dijital ortama aktarılmış, yakın zamanda yayımlanmış ve genellikle kitap formatında olan somut bir eseri içerebilir. Bu eserler asıl nüsha yayınından dijital suretler olarak taranabilir veya esas formattan yazma veya çevirme yöntemiyle oluşturulabilir. Bu tür bir online edebiyat, bunun gibi dijital eserlerin bilgisayar haricinde kolay okunmasına olanak veren elektronik okuma cihazlarının artmasıyla birlikte gittikçe yaygınlaşmıştır.

Artık telif hakkıkoruması altında olmayan yazılı eserleri içeren oldukça geniş online edebiyat veri tabanları da bulunmaktadır. Bu eserler genellikle “kamuya açık” olarak ifade edilir ve isteyen herkes tarafından özgürce kullanılabilir. Eğer bir yayıncı, kamuya açık bir eserin yayımlanması için ödeme yaparsa, yayıncının belirtilen yayında bir telif hakkı oluşur ve telif hakkı ihlali olmadan, doğrudan dijital formata tarama imkânını ortadan kaldırır. Ancak eserin asıl metni telif hakkı tarafından korunmamış ise online edebiyat kütüphaneleri, orijinal metinleri yayıncının telif haklarını ihlal etmeden kolaylıkla çoğaltma olanağına sahiptir.

Benzer Yazılar

La Llorona Nedir?

Arap Geceleri Nedir?

Haber Döngüsü Nedir?

Kanıtsallık Nedir?

İçerik Tespiti Nedir?

Felsefi Dil Nedir?