Kategori:
Şeker tüketimi ve şeker hastalığı arasındaki pozitif ilişki nedeniyle şeker hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda genellikle yanlış anlamalar oluşmaktadır. Esasında şeker hastaları, hasta olmayan insanlarla aynı yiyecekleri yiyebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, şeker hastalarının ne miktarda ve ne sıklıkla beslenmeleri gerektiğidir. Şeker hastaları nasıl ve ne miktarda tüketeceklerini bildikten sonra meyve de yiyebilir. Hatta şeker ve karbonhidrat oranı fazla olan meyveler bile ölçülü olduktan sonra tüketilebilir. Çünkü meyveler, şeker hastalarının diğer insanlar gibi yaşamlarına devam edebilmesi için doğal lifler, vitaminler, enzimler ve vücut için yararlı diğer besin öğelerini barındırmaktadır.
Şeker hastaları için meyvenin zararlı olduğu varsayımı, şeker ve insülin seviyesi arasında kurulan ilişkiden ileri gelmektedir. İnsülin, kan glikozu ya da kan şekerini hücrelere taşır. Kan şekeri, taşındığı hücrelerde yakıt olarak kullanılabilecek glikojen olarak depolanır. Çoğu şeker hastasının vücudu, ihtiyaç duyduğu anda glikoz içinde parçalanan şeker ya da karbonhidrat miktarı ile baş edebilecek yüksek miktarda doğal insülin üretemez. Diyabet menüsünde glisemik endeks olarak bilinen (GI) ve yiyeceklerde bulunan göreceli miktarda şeker ve karbonhidrat mevcuttur.
Meyvelerin çoğu şeker hastalarının doğal insülin üretimi ile sağlıklı bir şekilde sindirebileceği gibi düşük ya da orta düzeyde glisemike sahiptir. Elma, çilek, armut, erik ve vişne, glisemik endeksi düşük meyveler arasında yer alır. Kuru hurma ve karpuzun glisemik endeks oranı yüksek olsa da şeker hastaları aşırıya kaçmadan yiyebilir. Birçok meyve suyu özellikle konsantre olanlar, GI (glisemik endeks) açısından yüksektir ve yine azar azar tüketilmelidir.
Şeker hastalığı diyetinde uygun miktarda meyve yer alabilir. Uzmanların çoğu ortalama 15 gram karbonhidratı geçmeyecek şekilde her türlü meyvenin yenebileceğini belirtmektedir, örneğin; bir muzun yarısı, bir avuç ahududu ya da iki kaşık dolusu kuru üzüm gibi. Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken bir nokta da kısa süre içinde çok fazla meyve yememeleri, yiyecekleri miktarı gün içine yaymalarıdır. Çok fazla tatlı meyve yemek insüline bağlı şeker hastalığında problem yaratabilir. Fakat meyvelerin çoğu kan şekeri seviyesinde çok tehlikeli bir durum yaratmaz.
Elma ve portakal gibi meyveler fruktoz ya da meyve şekeri gibi lif içeriğine de sahiptir. Şeker hastalarının lifli gıdaları tüketmesi, sağlıklı beslenme açısından önemlidir. Bunun yanında lifli gıdalar genellikle nişasta, şeker ve glisemik bileşenler yönünden yüksek olduğu için şeker hastaları için pek faydalı değildir. Fakat ara öğünlerde yenebilecek bir avuç dolusu üzüm ya da orta boy bir elma şeker hastasının kan şekeri seviyesini aniden yükseltmeden düzenler. Meyveler ayrıca şeker hastalarının kek ve pasta gibi işlenmiş şekerli gıdalara olan isteğini azaltır.