Kategori:

Kas yorgunluğu, kaslar normal gücünü kullanmadığında ya da normalden daha fazla güç kullandığında meydana gelebilir. Kas yorgunluğun meydana gelmesi için egzersiz yapmaktan, genetik faktörlere bağlı kas zayıflığına kadar birçok sebep olabilir. Araştırmacılar, kasların neden yorulduğu ya da normal fonksiyonunu yerine getirmekte zorlandığı üzerine birçok araştırma yapmıştır. Sonuçta araştırmalar kas yorgunluğunun bazı kişiler için tehlikeli olabilecek fiziksel bir mesele olduğunu ortaya koymuştur. Çünkü kaslar yemek yemekten konuşmaya, yürümekten tuvalet ihtiyacını gidemeye kadar her alanda insan için hayati bir önem taşır.

Egzersize bağlı kas yorgunluğu, kaslar alışık olmadığı bir tempoyla karşılaştığı için gerçekleşir. Sporcular tarafından “hamlık” olarak da dile getirilen bu durum geçicidir ve ortada ilaçla tedavi edilmesi gereken bir durum yoktur. Kas ağrıları birkaç gün içinde geçecek ve bir daha aynı tempoda egzersiz yapıldığında, antrenmanlı olan kaslar ağrımayacaktır.

Fiziksel efor sarf etmek kimi insanlarda kas yorgunluğuna neden olmazken, bazı insanlar küçük egzersizlerden sonra bile çok fazla ağrı hissedebilir. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Çünkü kasların zayıflaması yalnızca yaşam kalitesinin düşmesine değil, kalp rahatsızlığı ve nefes darlığı gibi problemlere de neden olabilmektedir. ALS (Amiyotrofik Lateral Skieroz) gibi bazı kronik kas hastalıkları, kasların zamanla erimesine, hastanın felçli duruma gelmesine ve nefes alışının durmasıyla ölümüne neden olmaktadır.

Sinir sistemi gibi vücudun farklı yerlerindeki süreçler kas hastalıklarına neden olabilmektedir. Doktorlar, kronik kas yorgunluğu olan bir hastaya stres testlerinin de içinde bulunduğu çeşitli testler yaparak durumun nedenini daha iyi anlamaya çalışırlar. Ayrıca eklem ağrısı, sarsıntı ve buna benzer kas yorgunluğuyla ilişkisi olabilecek durumlar hakkında incelemelerde bulunurlar.

Kas yorgunluğu birçok genetik ya da sonradan edinilen faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hastanın durumuna, hastalığın türüne göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu tedaviler ilaç tedavisi olabildiği gibi, kas zayıflığını ortadan kaldırmak ve kasları güçlendirmek için fizik tedaviyi de içerebilmektedir. Sürekli yorgunluk, sebepsiz yere kasların ağrıması, kaslarda yanma hissi oluşması ve hareket kayıplarının başlaması kas hastalıklarının belirtileri arasında gösterilebilir. Bu tür belirtilere sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora görünmelerinde ve eğer hastalık gerçekten varsa tedaviye başlamaları tavsiye edilir.

Benzer Yazılar

Kettlebell Nedir?

Aralıklı Antrenman Nedir?

Çigong Nedir?

Dirsek Esnetme Egzersizleri Nelerdir?

Bira Göbeği Nasıl Eritilir?

Denge Egzersizi Nedir?